• Spóźniony S-O-S

Bardzo ostry sos z siedmiu wspaniałych odmian chili

39.99
szt.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Dostępność Średnia dostępność

Zamówienie telefoniczne: 517464645

Kochamy chili za ich kolory, kosmiczne kształty, egzotyczny zapach i smak. Jednak ponad wszelką wątpliwość tym, co najbardziej „rozpala” i podsyca nasze uczucie do tej pięknej rośliny, jest jej nieokiełznana, bezpośrednia MOC.

To właśnie najostrzejsze odmiany budzą w nas największe emocje, będąc niejednokrotnie trudnymi w uprawie. Jednocześnie dają największą satysfakcję i są niewyczerpanym źródłem kapsaicyny i płynących ze spotkań z nią endorfin.

„Spóźniony S-O-S” to najnowsza wersja naszego „flagowego” sosu, przy którego dorocznej produkcji staramy się pobić własny rekord ostrości:) A przy okazji, a może przede wszystkim oddać w Wasze podniebienia sos smakujący dokładnie jak najostrzejsze papryki świata. Bez przypraw, owoców, warzyw, ekstraktów… Tylko chili i możliwie jak najmniejsza ilość konserwantów w postaci soli kamiennej i octu malinowego naszej roboty.

Sezon 2024 przyniósł zmianę w recepturze, bowiem tym razem nim przystąpiliśmy do blendowania papryczki poddaliśmy 3-miesięcznej fermentacji, co naszym zdaniem znacznie uwypukliło wyjątkowy i szlachetny smak prawdziwych kapsaicynowych bomb. Stąd „spóźnienie” w nazwie. Choć nie bylibyśmy sobą, gdyby nazwa miała tylko jedno znaczenie…  S-O-S zyskał w tym sezonie jeszcze jedną cechę, która czyni go bardziej „niebezpiecznym”, czyli opóźnione działanie. Potrzeba kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu sekund, żeby odczuć w pełni działanie tego sosu. Tak więc należy traktować go ze sporą dozą odpowiedzialności za własne czyny. 

W kuchni chilihead-a znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie potrzeba dużo ostrości i mało sosu:)

.

.

.

Składniki: ostre papryki chili (Carolina Reaper, Primotalii, 7 Pot Brain Strain, Trynidad Moruga Scorpion, Malibu, Super Hot Beast), ocet gruszkowy BIO, ocet z malin BIO, sól kamienna.

 

Pojemność: 110 ml

Ostrość: 9/10