• Ferment Drop

Ostry sos z fermentowanych papryczek Lemon Drop

34.56
szt.
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Dostępność Średnia dostępność

Zamówienie telefoniczne: 517464645

To nasz pierwszy w tym sezonie jednorodny i pierwszy fermentowany sos. 

Tym razem postawiliśmy w 100% na wyjątkową odmianę chili, jaką jest południowoamerykańska (lecz popularna na całym świecie) Lemon Drop, zwana też: Aji Lemon. To wyjątkowo aromatyczna, cytrynowo - limonkowa, słodko - kwaśna, a jednocześnie przyjemnie pikantna, szlachetna w smaku papryka. Poddana procesowi trzymiesięcznej fermentacji w soli kamiennej, znacznie spotęgowała swoje kwiatowo - cytrusowe aromaty, nie zatracając (na rzecz kiszonki) swojego cennego cytrynowego smaku. 

Ten sosik jest słony, kwaśny, ostry, jednocześnie owocowo słodkawy i minimalnie gorzki... Smak rozwija się długo. To zdecydowanie najbardziej charakterystyczny, a jednocześnie najmniej oczywisty w naszej ofercie ostry sos. Wbrew pozorom jego zastosowanie jest szerokie: od wszelkiego rodzaju marynat, przez sosy na bazie pomidorów, po dania typu sir-fry. Super smakuje z jajecznicą, pasuje do sushi…Ale to Ty tu masz decydować:) 

 

Składniki: papryka Lemon Drop, ocet z mirabelek BIO, woda mineralna, sól kłodawska.